Webmail Wachtwoord vergeten?

Zwemafdeling


ZWEM- en waterpoloclub de Granaet heeft een actieve afdeling zwemmen

Wie zich bij onze club aanmeldt begint met zwemmen bij de afdeling REZ: Recreatief en Educatief Zwemmen. Op een speelse manier worden hier de verschillende zwemslagen aangeleerd. Er wordt in banen gezwommen die aansluiten bij de leeftijd en het niveau van de zwemmer. Wie dat leuk vindt mag deelnemen aan wedstrijden die speciaal voor de REZ worden georganiseerd.
Niet iedereen heef de ambitie om fanatiek wedstrijd zwemmer te worden en dat wordt uiteraard geaccepteerd bij de Granaet. Maar getalenteerde zwemmers vallen wel op en hebben genoeg mogelijkheden om door te stromen.

Dat doorstromen gebeurt aan de hand van “Techniekbasislijsten”. Dit is een lijst waarop alle slagen staan: vrije slag, rugslag, vlinderslag en schoolslag. Onder elke slag staan een aantal punten waar je aan moet voldoen. Wanneer de trainer op jouw persoonlijke Technieklijst I alle hokjes heeft afgevinkt kun je doorstromen naar de “Voorspeedo”.
Ook hier wordt weer met een Technieklijst gewerkt: nummer II. De onderdelen per slag die je dan moet beheersen zijn weer iets moeilijker als die op lijst I stonden. Maar wanneer je trainer ook hier weer alle punten heeft afgevinkt, kun je doorstromen naar de SPEEDO. Voor een zwemmer bij de SPEEDO komt moet deze nog een test afleggen om te zien of hij of zij snel genoeg een aantal meters kan zwemmen. In die test moet je 100 meter vrije slag binnen 2 minuten kunnen zwemmen en 400 meter vrije slag binnen 10 minutern!

Speedo zwemmers zijn de “selectie zwemmers van de toekomst”. Het zijn de wedstrijdzwemmers in dop, die nog op de basisschool zitten. Er worden speciale speedowedstrijden gehouden, ze krijgen ook op wedstrijden doelgerichte trainingen en er kan 6 dagen per week getraind worden. Alle slagen worden technisch verder uitgebouwd en er wordt al veel aan wedstrijdtraining gedaan… Kortom de basis wordt gelegd voor een fanatieke (wedstrijd)toekomst bij de selectie.

De selectie heeft ook de mogelijkheid om 6 dagen per week te trainen. Wanneer je bij de selectie zwemt ben je verplicht deel te nemen aan de competitiewedstrijden. Waarschijnlijk vind je dat dan ook geen probleem en doe je naast de competitie ook mee aan medaillewedstrijden, limietwedstrijden en (wanneer je de limiet hebt gehaald) aan de Friese Winter, Sprint en Zomerkampioenschappen. De Granaet geeft echt getalenteerde zwemmers ook alle ruimte om door te stromen naar de Nederlandse (Junioren) Kampioenschappen.

Ben je te oud om met de REZ mee te trainen maar wil je je zwemmen bijhouden, slagen aanleren of verbeteren of lekker met je conditie bezig zijn, dan heeft de Granaet een afdeling Senioren die eenmaal per week 3 kwartier kan zwemmen. Voor jongeren is er 1 speciale baan: voor de Junior Senioren.
Natuurlijk kun je, wanneer je Technieklijst II nog niet helemaal hebt afgewerkt en je bent Basisschoolleerling af, ook overwegen om door te stromen naar de afdeling Waterpolo!


Voor de oudere zwemmers, de echte Senioren, zijn altijd 5 banen gereserveerd op de dinsdagavond waar u geheel naar eigen keus fanatiek kunt trainen of gezellig baantjes kunt trekken.

In augustus 2009 zijn wij ook gestart met speciale “Masterbanen”. Op dinsdag- en woensdagavond kunnen oud-selectiezwemmers en fanatieke senioren, die aan Master wedstrijden deelnemen, hier trainen.

Voor de exacte tijden kijk bij Trainingstijden.

© Zwem- en Poloclub De Granaet Dokkum. Alle rechten voorbehouden.

18x21